top of page

5 manieren om werkplezier te vergroten

Heeft jouw personeel plezier in het werk? Werkplezier is een cruciale factor voor een succesvol bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat het werk leuker wordt voor je werknemers? 5 tips.


Plezier op de werkvloer heeft veel voordelen. Je werknemers zullen zich bijvoorbeeld minder vaak ziek melden. Volgens veel ondernemers in het MKB is ‘werkplezier verhogen’ zelfs de beste manier om ziekteverzuim te verlagen.

 

1. Delegeer, vertrouw en laat los

Het is vaak moeilijk voor gedreven ondernemers, maar geef je personeel meer verantwoordelijkheid. Geef ze de ruimte om zich te ontplooien binnen je bedrijf.

 

2. Zoek naar gezamenlijke waarden

Deel niet alleen de taken in je bedrijf, maar deel ook de waarden van je bedrijf. Probeer een bedrijfscultuur neer te zetten waarbij niet alleen jij je goed voelt, maar ook je werknemers. Dan zullen ze zich sneller thuis voelen binnen je bedrijf. Dit is een belangrijke factor om meer plezier te krijgen in het werk.

 

3. Zorg voor ontspanning op het werk

Wordt er binnen jouw bedrijf veel gelachen? Zorg dat er niet alleen maar gewerkt wordt, maar ook af en toe ontspanning is. De boog kan niet altijd gespannen zijn.

 

4. Maak er een sport van

Maak het werk uitdagender. Hoe? Door duidelijke doelen te stellen. Als je werknemer een concreet doel heeft, kan hij scoren. Want wie zou er nog naar een voetbalwedstrijd kijken als er geen doelen waren?

 

5. Zorg voor een goed personeels­beleid

Je personeel zal meer plezier krijgen in het werk als er een goed personeelsbeleid wordt gevoerd. Dat betekent dat jij met name zorgt voor:

  • een veilige en gezonde werkomgeving

  • eerlijke beloning

  • gelijke kansen

  • contracten en afspraken die voldoen aan wet- en regelgeving

  • een duidelijk verzuim­beleid

  • opleiding en ontwikkeling

  • bespreking van de ontwikkeling via een gesprekscyclus

Door een goed personeels­beleid te voeren, is er rust en duidelijkheid binnen je bedrijf. Je personeel zal zich veilig voelen en kan zich dan concentreren op het werk dat gedaan moet worden. Dan staat er niets meer in de weg van werkplezier.


Comments


bottom of page