top of page

Is een maximale hypotheek verstandig?

Als je een huis wilt kopen, dan is vaak de eerste stap om je maximale hypotheek te berekenen. Zo weet je precies wat je kunt lenen en hoeveel een koophuis mag gaan kosten. Het is goed om bij een aantal zaken stil te staan. In 2019 veranderen er weer enkele regels. Hypotheekadviseur Cindy Allonsius geeft je middels dit artikel enkele tips.


Een betaalbare hypotheek

Er zijn veel factoren die je maximale hypotheek bepalen. Welk bedrag past het beste bij je? Dat hangt af van je huidige inkomen, maar ook van je toekomstplannen en van de vrijheid die je wilt behouden.

Verwacht je in de toekomst meer te gaan verdienen dan is het niet zo erg als je maandlasten wat hoger zijn. Maar wil je juist minder kunnen gaan werken? Dan is een wat lagere hypotheek, of een hypotheek met een wat lagere maandlast een betere keuze. En wat als je onverwachts werkloos of arbeidsongeschikt raakt? Is je hypotheek dan ook nog betaalbaar? Zeker als je maximaal leent moet je daarbij stil staan.


Persoonlijk budgetadvies

Wat hierbij helpt, is het maken van een persoonlijk budgetadvies. In een adviesgesprek proberen we mensen bewust te maken van wat er maandelijks netto binnenkomt en uitgaat, nu en in de toekomst. Dit noemen we ook wel het bepalen van het netto besteedbaar inkomen. Op bijvoorbeeld de website van het Nibud kan de klant zelf een persoonlijk budgetadvies maken. Als je voor het eerst een huis gaat kopen, dan zijn bepaalde uitgaven vaak nog onbekend. Op deze site kun je dan een “voorbeeld” woning invullen. De gebruikelijke kosten die je nu nog niet weet, kom je dan vanzelf tegen in het budgetadvies.


Tweeverdieners

Hebben jullie allebei een inkomen? Voor tweeverdieners die een hypotheek willen zijn de regels enorm versoepeld. Zij kunnen namelijk meer gaan lenen met hetzelfde salaris. Deze wijziging is in 2017 ingegaan. Het tweede inkomen telt nu een stuk zwaarder mee dan vroeger. Tegenwoordig wordt deze bij een maximale hypotheek tot wel 70% meegeteld. Het klinkt aantrekkelijk, maar ook hier is het verstandig om goed na te denken over jullie toekomst en welke plannen jullie hebben.


Nationale Hypotheek Garantie

Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft de geldverstrekker de zekerheid dat een hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde situaties. Als iemand de hypotheek niet meer kan opbrengen vanwege echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van de partner, springt NHG bij. Sinds 2 jaar is de grens van NHG gekoppeld aan de huizenprijs. Door ongekende prijsstijgingen van huizen die we nu meemaken, stijgt de kostengrens voor een NHG-hypotheek.

De maximale koopprijs voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie bedraagt in 2019 € 290.000. Dit was voorheen € 265.000. Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, stijgt de NHG kostengrens zelfs naar € 307.400. De kosten van de NHG gaan iets omlaag. Je betaalt 0,9% over het leenbedrag. De verlaging vormt een eerste stap naar een lagere en stabielere premie, die niet meer afhankelijk is van schommelingen op de woningmarkt.


VRAGEN?

Wil je meer weten rondom de aankoop van een woning? We vertellen je er graag meer over! 

  • Cindy Allonsius

  • cindy@saman-compiet.nl

  • 0115-563072

Saman & Compiet. Inzicht…….. in vooruit kijken!
Comments


bottom of page