top of page

"Studenten kennen impact studieschuld op hypotheek niet"

(Bron VVP, 31-08-2024)


Ruim zeventig procent van de studenten had tijdens de studie nauwelijks of geen idee van de impact van studieschuld op het verkrijgen van een hypotheek, zo blijkt uit onderzoek van BLG Wonen onder 420 afgestudeerden met een studieschuld.


De meeste oud-studenten met een hoge studieschuld (meer dan 25.000 euro) hebben inmiddels spijt van de hoogte van het geleende bedrag. De meerderheid van de respondenten (57 procent) heeft geen eigen woning. Van deze niet-woningbezitters ziet 60 procent de studieschuld als belemmerende factor om een eerste woning te kopen. “Hoogste tijd dus dat de overheid meer inzet op voorlichting aan studenten, want nu leidt onwetendheid tot minder kansen op de woningmarkt,” aldus Georgette Lageman, manager van het Expertise Centrum Wonen van BLG Wonen.


Vooral afgestudeerden met een hoge studieschuld, hebben spijt van het lenen. Zes op de tien zou bij nader inzien liever minder hebben geleend en zelfs één op de tien zou liever helemaal geen lening zijn aangegaan. Het percentage oud-studenten dat terugkijkend - met de kennis van nu - voor een minder hoge studielening zou kiezen, ligt iets lager (46 procent) bij oud-studenten met een schuld van 10.000 tot 25.000 euro en veel lager (27 procent) bij degene met een schuld tot 10.000 euro.


Van de oud-studenten die aangeven niet of nauwelijks op de hoogte te zijn geweest van de impact van een studieschuld bij het verkrijgen van een hypotheek, legt de grootste groep (36 procent) de verantwoordelijkheid bij zowel zichzelf als uitvoeringsorganisatie DUO. Een derde wijst alleen DUO aan als verantwoordelijke, terwijl 12 procent vindt dat hij zelf beter had moeten opletten.


“Lenen voor een studie valt goed te begrijpen, zolang studenten maar wel goed op de hoogte zijn van de eventuele gevolgen als zij zijn afgestudeerd. Daarnaast hebben de vele beleidswijzigingen, zoals rond de herinvoering van de basisbeurs en de vervijfvoudiging van de rente op studieschulden, onrust veroorzaakt."


Lageman spreekt verder haar zorg uit over het ontstaan van ongelijke kansen tussen generaties. “Er is behoefte aan stabiel overheidsbeleid, zodat studenten later niet tegen verrassingen aanlopen.”


BLG Wonen wil goed wonen voor iedereen mogelijk maken. In de week van 9 tot 15 september organiseert de hypotheekverstrekker ‘De week van de Stufi’, waarin aandacht wordt gevraagd voor de impact van studieschulden op het kopen van een woning.


De noodzaak van goede voorlichting over de gevolgen van een studieschuld is met dit onderzoek wel aangetoond. Laat dit een kleine aanzet zijn. Ben jij inmiddels afgestudeerd met een studieschuld en op zoek naar een woning? Laat je dan goed voorlichten, zodat je goed voorbereid de woningmarkt betreedt.


Goed voorbereid de woningmarkt op. Wij noemen dat "Inzicht..... in vooruit kijken!"

Comments


bottom of page