top of page

Zilvervloot in een modern jasje

Misschien ken je het nog van vroeger of heb je er wel eens van gehoord: de zilvervlootrekening. Een spaarrekening die ouders en grootouders bij de plaatselijke bank konden afsluiten voor hun (klein-)kinderen. Deze bijzondere rekening vloeide voort uit de Jeugdspaarwet uit 1958. Deze wet was bedoeld om het sparen onder de Nederlandse jeugd te stimuleren. Jaarlijks mocht een bepaald maximumbedrag gespaard worden. De overheid gaf over het gespaarde bedrag een premie van 10%. In 1992 werd de Jeugdspaarwet ingetrokken en raakte de zilvervlootrekening naar de achtergrond.


Moderne varianten

Op dit moment biedt nog een enkele bank een spaarrekening aan die specifiek gericht is op de jeugd, maar over het gespaarde bedrag geeft de overheid geen premie meer. De rente over spaarrekeningen is minimaal zodat deze vorm van sparen niet echt leidt tot een leuk rendement voor als het kind ouder is.


Een moderne variant is die waarin grootouders of ouders jaarlijks een bedrag storten dat vervolgens door de verzekeringsmaatschappij of bank wordt belegd. Kijken wij naar de fiscale regels zoals die in 2022 gelden, dan mogen ouders elk jaar per kind maximaal

€ 5.677 schenken, zonder dat het kind hierover schenkbelasting hoeft te betalen. Voor grootouders is dit bedrag per jaar € 2.274 per kleinkind.


Beleggen levert wel rendement op

Bij een dergelijke beleggingsrekening wordt het (klein-)kind verzekeringnemer en verzekerde op de rekening. De ouder of grootouder treedt op als premiebetaler. Op het moment dat het kind 18 jaar is kan het kind (eventueel in overleg met de ouder/grootouder) bepalen wat hij/zij met het opgebouwde vermogen doet.


Bij beleggen wordt historisch gezien, over een langere termijn, een hoger rendement behaald dan met sparen. Daarbij kun je kiezen voor profielen met meer of minder risico.


Eindkapitaal voor woning of studie

Wanneer jaarlijks op deze wijze voor het (klein-)kind een bedrag van € 2.274 wordt belegd, dan leidt dat bij een gemiddeld rendement van 4% na 18 jaar tot een kapitaal van € 65.257,-.

Zo’n kapitaal kan voor het (klein-)kind een fantastische start zijn om zijn/haar studie te financieren of om te gebruiken als eerste financiering van een woning.


Wij adviseren je graag

Er zijn zo verschillende manieren waarop je als (groot-)ouder op fiscaal vriendelijke manier (klein-)kinderen financieel kan helpen. Wil je meer weten over sparen en/of beleggen voor je (klein-)kind, neem dan contact met ons op. Wij informeren je graag over de verschillende mogelijkheden en kunnen je helpen bij het maken van een keuze die goed past bij jouw situatie.


Ook dit is Inzicht.... in vooruit kijken !Afbeelding van DilokaStudio op FreepikComments


bottom of page